Přeskočit na hlavní obsah

Útulek nebo Auschwitz? aneb vraždy zvířat levně, rychle, na počkání





Z výpovědi bývalé zaměstnankyně útulku – srpen 2022:

…Několikrát byla do útulku dovezena koťata, která uhynula nebo byla usmrcena ještě předtím, než byla zaevidována. Sama jsem například na jaře t.r. – myslím, že v květnu – přebírala od MP čtyři několikadenní koťata. Odešla jsem do vedlejší místnosti pro fotoaparát a dokumentaci, abych je řádně zaevidovala, a když jsem se po několika minutách vrátila, koťata ležela na zemi zabitá. Na směně byla v té době vedoucí H., její zástupce K. a kolega V. Posledního jmenovaného však znám natolik dobře, že jsem si jista, že by koťatům neublížil…

Z výpovědi ošetřovatele zvířat hradeckého útulku – červenec 2022:

Dne 3. 6. 2022 v 11:50 byla Městskou policií přivezena do útulku dvě odrostlá koťata, která byla odchycena v okolí ulice Tichá na Slezském Předměstí. O přijetí či nepřijetí zvířete do útulku rozhoduje vždy vedoucí H., ve většině případů telefonicky již při odchytu zvířat strážníky MP. Na směně byli přítomni H., K. a já. Po převzetí koťat vedoucími od strážníků MP byla tato zanesena v přepravce do kotelny s ujištěním, že o ně bude postaráno. Prakticky ihned po odjezdu strážníků MP se „péče“ o koťata ujal K. instruovaný H., a to tak, že je vyjmul z přepravky a usmrtil je silným úderem o zem. Dle jeho úsudku měla koťata urousanou srst a nějaký blíže nespecifikovaný problém. Kontaktovat veterinářku považoval za zbytečné. Následně mrtvá koťata vložil do pytle. Vedoucí vyplnila protokol o předání zvířete do kafilerního boxu, kam byla později odvezena.

Takové jednání vedoucích není bohužel ojedinělé. Dalším takovým případem byla kočka ev.č.40/22, která, dle jejich tvrzení, uhynula po předání od strážníků MP do útulku ještě „před příjezdem veterináře“. Veterinářka Šimková byla nemocná, a tak měl údajně dorazit veterinář Novák. Kočku jsem na příkaz vedoucích odvezl 21.7.2022 do kafilerního boxu. K úhynu muselo dojít minimálně o den dříve. Přesto ještě v době, kdy byla kočka prokazatelně umístěna v kafilerním boxu, H. tvrdila, že se kočka nachází na veterinárním pracovišti na kapačkách.

Z dopisu adresovaného primátorovi od nálezkyně kočky evidované pod číslem 40/22 (červenec 22):

Na základě informace, že v 9 hodin ráno bude kočka převezena k veterinárnímu ošetření, zjistila jsem si kontakt na veterinární ordinaci v Rosnicích a v 10 hodin jsem tam telefonovala, abych se informovala na její zdravotní stav. K mému překvapení mi bylo sděleno, že žádnou kočku nikdo neošetřoval. Službu sloužící veterinář nebyl vůbec nikým z útulku kontaktován a veterinářka byla nemocná. Když byla telefonicky vedoucí městského útulku dotázána na zdravotní stav daného zvířete, odpověděla, že „kočka je na kapačkách“. Když byla konfrontována s faktem, že veterinář kontaktován nebyl, sdělila, že kočku ošetřuje veterinářka. Když byla konfrontována s faktem, že veterinářka je nemocná, neslouží a o případu nic neví, sdělila, že „kočka byla městskými policisty odvezena na detašované pracoviště“. Na dotaz do jaké veterinární ordinace odmítla odpovědět a velmi arogantním způsobem sdělila, že nemá povinnost žádné informace poskytovat, mj. s ohledem na GDPR!!! Když bylo toto její tvrzení rozporováno, položila telefon.

Malá ukázka toho, jak Slepička nekompetentně komunikuje s veřejností, se objevila i v reportáži na CNN Prima News, kde je kromě jejích obsahových blábolů zachycen i arogantní tón, který je v nejen v rozporu s jednáním průměrně inteligentního člověka, ale je naprosto nepřijatelný pro člověka ve veřejných službách placeného z našich daní. Slabou útěchou nám může být alespoň to, že Slepička považuje kočky za rovnocenné občany EU, kteří mají z tohoto důvodu právo na ochranu svých osobních údajů – to vypovídá leccos o jejím intelektu.

Z výpovědi vedoucí depozita Další šance z. s. paní Ivy Pelíškové ke kauze koťat nalezených 3.6. 2022  na Slezském Předměstí, dopravených městskou policií do útulku a usmrcených tamtéž Kohoutkem a Slepičkou:

Informace o koťatech odchycených ve vnitrobloku ulice Tichá dne 3.6.22 požadovala po našem útulku jistá paní Milena, která se domnívala, že koťata byla umístěna u nás, protože v hradeckém útulku se jí dostalo odpovědi, že tam žádná koťata ze zmiňovaného vnitrobloku městská policie nezavezla. Tuto informaci jsem si v útulku ověřovala i já a dostalo se mi stejné odpovědi, avšak rozdílné od vyjádření MP. Z tohoto důvodu jsem já osobně společně s naší depozitářkou navštívila oddělení MP – ředitele, kde nám bylo potvrzeno, že koťata z vnitrobloku Tichá byla skutečně předána hradeckému útulku dne 3. 6. v 11.50 . Dle telefonické odpovědi (zřejmě vedoucí H.) se 3. 6. ve 12.30 v útulku nenacházela. Proč asi? Byla mrtvá krátce po jejich předání. Zjevně neuhynula tak náhle sama a nemohla být tak rychle utracena veterinářem, který by na místo sotva stačil dorazit. Co se asi s koťaty stalo, domyslete si sami. Mně se z toho zvedá žaludek. Až později mi došlo, co řekl jeden z policistů nálezcům u nás umístěného mourka Šimůnka: „Kotě nevozte do hradeckého útulku, stejně tam zemře.“ Tehdy jsem ho odsoudila a obvinila za to, že se mu jen nechce kotě převzít. Dnes vím, co tím myslel. Neházejme tedy všechny policisty do jednoho pytle, je spousta takových, kteří mají kočku z ulice doma, protože vědí, že by nemusela skončit dobře.

Zkrátka – v útulku středověk neskončil, středověk trvá…

Městská policie a kočky

O příslušnících Městské policie v Hradci Králové je známo, že kočky v nouzi příliš neřeší – těžko posoudit, zda z vlastní iniciativy nebo z příkazu nadřízeného (viz např. zkušenosti nálezců v komentářích k petici). Samozřejmě nejsou všichni stejní, ale neprofesionalita některých vrhá špatné světlo na práci všech ostatních.

Některé strážníky vedoucí útulku Slepička instruuje, aby u nalezeného psa ignorovali známku s telefonním číslem, nevraceli ho majiteli a dovezli ho do útulku – potřebuje totiž vykázat činnost.

V podstatě to vypadá, že městským strážníkům velí nikoliv pan Hloušek, ale Slepička. Kdoví, jestli se dokonce nepodílí na výběrových řízeních na pozici odchytáře, když se příslušníci MP projevují způsobem, který rozhodně nesvědčí o jejich vztahu ke zvířatům. Prostě někteří odchytáři jdou Slpičce až příliš okatě „na ruku“ a jejich slušní kolegové proti nim z nějakého důvodu nevystoupí. Zde si dovolíme citovat babičku z filmu Pyšná princezna: “ Kdo zlu neodporuje, sám se proviňuje.“ Není nám známo, zda ředitel Hloušek o této situaci ví a je s ní srozuměn. Domníváme se, že ano – signálů za ta léta obdržel víc než dost. Rozhodně však člověk, který si brousí chrup na pozici primátora, by takové poměry ignorovat neměl. Vždyť on především neměl dopustit, aby k nim vůbec došlo!

Nakonec všichni víme, co je prioritou MP v Hradci Králové. Kontrola parkování a výběr pokut. Tam se čárky sbírají v podstatě samy. Nějaké kočky nikoho nezajímají. Jsou-li strážníci voláni k případu kočky v nouzi, často ji nepřevezmou vůbec, anebo převezmou a vypustí na jiném konci města. Taková hra na schovávanou v podání MP. Můžeme se však mýlit, možná je to naopak projev altruismu: oni vlastně kočičkám pomáhají a chrání je před tím, aby jim v útulku Kohoutek se Slepičkou nerozbili hlavy o zem! Takže vlastně klobouček, pánové!  

(Říjen 2022)

Komentáře

Anonymní píše…
https://ulozto.live/watch/LtQHJ_2bKV
Anonymní píše…
https://ulozto.live/watch/yHjVq_eJCC
https://ulozto.live/watch/VLw2g_iSix
https://ulozto.live/watch/oQAlw_lhRQ
Anonymní píše…
https://ulozto.live/watch/mOLny_df9Y
https://ulozto.live/watch/8OAg5_e2mh
https://ulozto.live/watch/TpH1A_bcyW
https://ulozto.live/watch/fH6ps_7ZTj
https://ulozto.live/watch/UNMOK_exqc
Anonymní píše…
https://ulozto.live/watch/6E6Io_MQRW
Anonymní píše…
https://ulozto.live/watch/wQpIK_MjYX
Anonymní píše…
https://ulozto.live/watch/BmA5N_NyhZ
Anonymní píše…
https://ulozto.live/watch/4328

Populární příspěvky z tohoto blogu

O tom, jak zase jednou pravda a láska nezvítězila na lží a nenávistí

  Tak dnes to bude jenom o tom jednom - našem hrdinovi cti a pravdy - Vašíkovi Pašíkovi. Extra výkon, který předvedl u soudního jednání v pozici svědka, by mu mohl závidět i lecjaký šmejd. Po předposledním setkání jsem si tedy o Vašíkovi a jeho morálce mohla myslet leccos, přesto jsem z nějakého prapodivného důvodu věřila, že řekne a dosvědčí to, co slíbil, že řekne a dosvědčí. Nikdy jsem ho do ničeho nenutila, nic jsem od něj nechtěla. Jen, aby potvrdil, co byla pravda. A ejhle! U soudu Vašík v některých případech ztratil paměť, v některých si zase pamatoval až moc dobře --- a hlavně neuvěřitelně. Kdyby se mnou vážený pan soudce tzv. nevytřel podlahu a dovolil mi klást svědkovi připravené otázky, jistě by se bývalo prokázalo, jak to s oním "čestným" prohlášením Vašíka Pašíka je. Při našem posledním osobním rozhovoru se několikát, resp. opakovaně Vašík rozčiloval, že jsem ho svými články de facto zahrnula do "party blbečků". Byl to evidentně jen únikový manévr, ab

FARMA ZVÍŘAT aneb Jsme si všichni rovni, ale někteří jsou rovnější - Aktualizace

     OSOBY A OBSAZENÍ Slepice - Vedoucí útulku - od bývalých zaměstnanců zvaná jako " čiré zlo", "zrůda", " psychopat" apod. Moc ráda manipuluje lidi, hraje si na  chudinku, evid. to s muži velmi dobře umí, vyhrožuje konexemi na PČR a MP, kontakty Tam opravdu má (s kriminalisty jezdí na lovy). Lže jako když tiskne a štve lidi proti sobě. Ke zvířatům nemá žádný vztah, resp. je nesnáší. Množí berňáky, surikaty a jiné, samozřejmě pouze pro zisk. Vlastní pohřební službu, takže ke smrti má specifický vztah.    Kohoutek -  Zástupce vedoucí - čirý oportunista, který je rád, že  bere velmi solidní plat s příplatkem za vedení,  ale odpovědnost nechce mít žádnou. Nemusí  fakticky nic dělat, jen vysedává na lavičce a hulí jednu za druhou. Taky si rád něco z  útulku odveze. Je si jistý svou pozicí,  protože Slepici dohodil místo on a zasadil se o vyhození bývalé vedoucí, která po něm chtěla , aby něco dělal. Na pokyn Slepice udělá i špinavou práci, i když jemu j

Příběh zaměstnance

    V životě lidském se stane, že je člověk osloven a je mu nabídnuta pracovní pozice ošetřovatele zvířat v útulku. Pokud má blízko k přírodě, ke zvířatům (obzvláště těm, která prozatím neměla mnoho štěstí), sám v minulosti adoptoval několik psů a navíc nabídka přijde v době, kdy se chce zklidnit a trochu se odtrhnout od konzumního způsobu života, nabídku přijme.   S ideály nastoupí do nového zaměstnání, snaží se sžít s kolegy a zorientovat se v provozu zařízení. O prvotní ideály však postupně přichází, když poznává, že ne vše je tak, jak by mělo být a jak se navenek prezentuje. Nějaký čas trvá než si uvědomí, že to, co se v zařízení děje, nejsou náhodná pochybení, ale propracovaný systém, který v důsledku vede ke špatnému hospodaření, krádežím ze strany vedení, špatné veterinární péči a k týrání a zabíjení zvířat. Dokud zaměstnanec nic nevidí, nerozporuje a funguje v režimu nastaveném vedoucími, je vše v pořádku. Je velmi kladně hodnocen a pravidelně odměňován. Vše má ale své meze a j